Kersttour 2018

Kersttour 2018   Door: Frans Esselink

De tweeëntwintigste Kersttour van het Gelders Politie Mannenkoor begon dit jaar in Groenlo. Op 22 december om 10.00 uur leverde de Happy bus de koorleden af bij café Het Kanon, waar koffie met krentenmik werd geserveerd. Aan de overkant van de weg ligt woon-zorgcentrum De Molenberg. Een modern gebouw, waar ook buurtbewoners altijd welkom zijn voor een kopje koffie. Dat bevordert het contact tussen bewoners en buurtgenoten. In de Molenberg was het eerste kerstoptreden van het koor.

 

Het was wennen dat de vaste pianiste Anna Seijmonsbergen het wegens familieomstandigheden moest laten afweten. Dirigent Jan Hulshof had nu een dubbele taak. Hij bespeelde de piano en gaf tussendoor aan wanneer het koor moest beginnen en eindigen. Voor een goed gevulde ruimte zong het koor een aantal kerstnummers, waarbij verschillende toehoorders bekende nummers als “Komt allen tezamen” en “Stille nacht” meezongen. Veel te snel moest het koor afscheid nemen om op tijd op de volgende locatie te komen.

Dat was verpleeghuis Pronsweide in Winterswijk, een huis met tien groepswoningen waar men per woning zes cliënten met dementie een veilige woonomgeving in een huiselijke sfeer biedt. Voor verschillende bewoners bracht het Gelders Politie Mannenkoor herinneringen aan kerstmis, soms geëmotioneerd en soms zichtbaar blij.

De lunch, verzorgd door voorzitter Rijk van Ark, werd genuttigd in het politiebureau Winterswijk, waar de koorleden gastvrij werden ontvangen.

Om de bewoners de nodige rust te gunnen was de middagpauze wat lang, maar om 14.10 uur was het koor aanwezig in woonzorgcentrum Stegemanhof in Aalten. Daar werden de koorleden ontvangen met koffie, alleen moest die nog even gezet worden. Wel werd de tafel ruim voorzien van kerstkransjes die gretig aftrek vonden. De dames die voor de koffie zorgden deden hun best, maar de koffiemachine werkte niet al te snel. Tegen halfdrie was het zover, maar… om halfdrie moest het koor optreden. De mensen in de recreatiezaal zaten met spanning te wachten, maar goede artiesten kunnen gerust iets later beginnen. Toch liet een aantal koorleden de koffie maar staan. Ook hier was het optreden een succes.

In woonzorgcentrum en verpleeghuis De Bettekamp in Varsseveld was in het ruime Grand Café elke stoel bezet. Bewoners, familie en buurtbewoners zorgden voor een warme sfeer waarin het Gelders Politie Mannenkoor een bijdrage mocht leveren. Meewiegend op de muziekklanken en meezingend met bekende kerstliederen genoten de toehoorders van het optreden dat ook hier voor de mensen langer had mogen duren.

Na het optreden werd het koor in De Bettekamp getrakteerd op verschillende frisdranken en diverse soorten chocolaatjes. Een heerlijke afsluiting van de kersttour.

In de vier huizen waar het koor optrad waren de reacties positief. ‘Het was geweldig,’ zei een man bij het afscheid. ‘Zo mooi! Bedankt,’ zei een vrouw met tranen in de ogen. ‘Ik heb bijna alles meegezongen,’ vertelde een man met pretlichtjes in de ogen. ‘Veel te kort,’ mopperde een vrouw lachend, ‘jullie moeten gauw terugkomen.’

Alle koorleden kregen dit soort reacties in elk huis waar afscheid werd genomen met een handdruk, terwijl dirigent/pianist Jan Hulshof op de piano het “We wish You a Merry Christmas” speelde.

Toch wel moe en met een goed gevoel over de optredens werd het koor in de Happy bus weer veilig naar Apeldoorn gebracht. Het zangjaar 2018 is weer op traditionele wijze afgesloten. 
De opbrengst van deze Kersttour is bestemd voor de "Stichting Hulphond" te Herpen.

Fijne feestdagen.

Inloggen

Fotoalbum