Zonnebloem concert 15 december 2018

Zonnebloem concert  Zutphen  Door: Frans Esselink

Een gure wind maakte dat de temperatuur op zaterdag 15 december onaangenaam aanvoelde. Dat belette ruim 270 mensen niet om op uitnodiging van De Zonnebloem naar de kerk “Het Lichtpunt” in Zutphen te komen. Het moderne kerkgebouw met veel glas en een opvallend rode koepel is in 1981 in gebruik genomen en biedt plaats aan meer dan 300 mensen.

Het Gelders Politie Mannenkoor verzorgde, samen met Gospelkoor Desire uit Arnhem en pianiste Ester van der Heij een kerstconcert voor de bezoekers, die met grote meerderheid ruim voor aanvang aanwezig waren.

Het concert werd namens de vier Zutphense afdelingen en afdeling Gorssel van stichting de Zonnebloem georganiseerd door Dick van Slooten met zijn team van zeven dames, die al in januari zijn begonnen met voorwerk. Het team was goed voorbereid op het grote aantal bezoekers. De mensen werden ontvangen met koffie of thee met een kerstkransje. Een dikke pluim voor deze vrijwilligers. Dat geldt ook voor de vele vrijwilligers die de mensen begeleiden die moeilijk ter been zijn en voor de verkleumde verkeersregelaars.

Het Gelders Politie Mannenkoor opende om 14.00 uur, onder leiding van dirigent Jan Hulshof en begeleid op de piano door Anna Seijmonsbergen,  het concert met “Zum Sanctus” een Duitse messe, in 1827 gecomponeerd door Franz Schubert. Na 6 kerstliederen werd het eerste blok afgesloten met “Joy to the world”, een lied met een blije uitstraling.

Pianiste Hester van der Meij verzorgde met haar rustgevend spel de overgang naar een optreden van het Popkoor Desire.

Geheel in de kerstsfeer openden de 13 dames en 5 heren van het Popkoor Desire, onder leiding van dirigent Bert Weijdema en op de piano begeleid door Corinne Middelplaats met “Why a baby, why a child” en afwisselend met vlot gezongen liederen werd het eerste blok afgesloten met “Keep your lamps”.

Het Gelders Politie Mannenkoor en het popkoor Desire versterkten de samenzang, onder leiding van dirigent Bert Weijdema, begeleid op het orgel door Wietske Draaijer.

In de pauze werd iedereen voorzien van een drankje en overheerlijk chocolade kransje. Voor mij en collega Roelof Oudman een gelegenheid om enkele bezoekers te interviewen.

‘Heel goed,’ zei bezoeker Henry. ‘Ik mag graag koren horen en kom elk jaar hier. Ook het Gospelkoor vind ik mooi, maar mijn voorkeur gaat uit naar mannenkoren.’

Mevrouw Van Walraven-Boot zei: ‘Koorzang vind ik altijd heel mooi. Van beide koren heb ik genoten. Ik heb zelf ook op een koor gezeten.’

‘Mijn man heeft in 1992 een Shantykoor opgericht,’ vertelde mevrouw Prins. ‘Ik houd van zang en kom hier nu voor het tweede jaar. Ik vind dit heel mooi.’

Tijdens de pauze en bij het verlaten van de kerk kregen wij en met ons andere koorleden verschillende complimenten.

Na de pauze begon het Gelders Politie Mannenkoor met “Lascia ch’io pianga” een Italiaans-talige aria over vrijheid. Het “Hallelujah” van Leonard Cohen, werd met een kersttekst gezongen en na nog drie nummers sloot het koor af met “King all Glorious.”

Opnieuw een  rustpunt met het spel van pianiste Hester van der Meij, gevolgd door 5 nummers van het Gospelkoor Desire. Zij begonnen met “Christ be born,” gevolgd door “Mary was the first one.’’ Bij enkele nummers kreeg het koor de bezoekers massaal in beweging door mee te laten klappen. Soms niet helemaal in de maat, maar het plezier was er niet minder om. Het koor sloot af met “This little light of mine.”

Onder leiding van dirigent Jan Hulshof werd opnieuw de samenzang ondersteund door beide koren. Nagenoeg alle bezoekers zongen mee. Bij het slot “Ere zij God” zong iedereen, voor zover mogelijk, staand.

Na een kort dankwoord van Dick van Slooten werd het even dringen om alle jassen terug te vinden en de kerk door de niet al te ruime deuren te verlaten. De gure wind was aangewakkerd, maar de warmte die men binnen had ervaren maakte dat tot een onbelangrijk gegeven.

Een goed begin in aanloop naar Kerstmis.