Mandala 6 mei 2018

Mandala         Door: Frans Esselink

Zondag 6 mei 2018.

Een schitterende voorjaarsdag. Een heldere blauwe hemel en een temperatuur van 26 graden. Onder die omstandigheden kwam het Gelders Politie Mannenkoor (GPM) rond 14.30 uur bijeen in woon-zorggroep Mandala in Apeldoorn, een modern appartementencomplex, dicht bij sportpark het Orderbos en een winkelcentrum.

De temperatuur in het gebouw was iets behaaglijker ± 24 graden, maar dat was geen belemmering voor bewoners en bezoekers om te komen luisteren naar een optreden van het GPM.

De recreatieruimte was gevuld met minstens 100 mensen en daarmee was er geen vrije plaats meer te vinden.

Het GPM werd ontvangen met koffie en koek en even was er de vraag of er zou worden opgetreden in vol tenue, maar tegen het gebruik in werd besloten om in overhemd te gaan. Een goed besluit, want na enkele liederen was de temperatuur flink opgelopen en stond menig koorlid met zweet op het voorhoofd.

Het koor werd met applaus ontvangen en na een welkomstwoord werd begonnen met 5 liederen uit diverse opera’s. Voor een aantal bezoekers herkenbaar, met name “Lascha ch’io pianga” en “De Parelvissers”. Er werd door sommige mensen geluisterd met de ogen dicht, licht meewiegend met de muziek, kennelijk om de klanken onbelemmerd tot hen door te laten dringen.

Een blokje van 3 Slavische liederen volgde, waarbij verschillende bezoekers werden opgeschrikt door de kracht waarmee “Bolen mi lezi” werd ingezet.  Men kon erom lachen.

Na de pauze zong het koor 7 liederen en klapten de bezoekers voluit mee bij het refrein van “Lass die Leibe Sonne ein” om tenslotte luidkeels mee te zingen met “Mijn Nederland”.

Ik vermoed dat er enkele (ex)-koorzangers in de recreatieruimte zaten, want bij verschillende liederen zag ik regelmatig monden meebewegen met de tekst.

Na het slotapplaus werd door een bezoeker een speciaal applaus gevraagd voor de muzikaal begeleidster Anna Seijmonsbergen-Schermers, waar enthousiast aan werd voldaan.

Een middag waarin de leden van het GPM veel vocht verloren, maar de genietende mensen in de recreatieruimte maakten het zeer de moeite waard.

Dit was het laatste optreden van het GPM voor de zomervakantie, dus maak ik van deze gelegenheid gebruik om de collega’s een fijne vakantie toe te wensen en hoop ik allen in goede gezondheid terug te zien in augustus.