Kersttour 2017

Kerstour 2017     Door: Frans Esselink

“Ik hoop jullie nog eens weer te zien,” zei een mevrouw na een optreden van het Gelders Politie Mannenkoor in een woonzorgcentrum. “Ik ben 99 jaar,” voegde ze er aan toe.

Met 21 koorleden startte het Gelders Politie Mannenkoor op zaterdag 16 december vanaf de parkeerplaats van het hoofdbureau van politie in Apeldoorn voor de jaarlijkse Kersttour langs woonzorgcentra. Dit jaar werd gekozen voor huizen in Doetinchem, Lochem en Zutphen. Het was koud en de wegen waren glad, maar de Happy bus stond met draaiende motor te wachten.

Voor het vertrek vertelde voorzitter Rijk van Ark dat onze muzikaal begeleidster, Anna Seijmonsbergen zich vanochtend vroeg had ziekgemeld. Dirigent Jan Hulshof wachtte een moeilijke taak. Hij moest de piano bespelen en het koor dirigeren. De bus werd naar Doetinchem gereden door koorlid Martin Baas, die ons veilig naar woonzorgcentrum Schavenweide bracht. Chauffeur/eigenaar Leen Berkhoff was pas in de vroege ochtend van een rit thuisgekomen. Hij had onvoldoende rusttijd genoten en mocht pas om 10 uur weer rijden.

In woonzorgcentrum Schavenweide werden de koorleden verwelkomd met een kop koffie. De recreatieruimte, de gangen en andere ruimten waren feestelijk versierd. In de gangen was een kerstmarkt met verschillende kraampjes. Om 10.05 uur begon het koor voor slechts 20 toehoorders met ‘Komt allen tezamen.’ De bezoekers van de kerstmarkt gaven kennelijk gevolg aan de oproep. Al snel kwamen de mensen naar het vrij ruime restaurant en bij het zingen van het laatste nummer ‘We wish you a Merry Christmas’ waren alle zitplaatsen bezet.

Een volle ruimte troffen de koorleden ook aan in woonzorgcentrum Sufente in Zutphen. Hoewel dirigent Jan Hulshof zijn best deed om tijdens het pianospelen ook te dirigeren, werd soms aarzelend ingezet door het koor. Dit werd echter niet opgemerkt door de bewoners, waarvan een flink deel bij de bekende liederen als “Komt allen tezamen” en “Stille nacht” meezong.

“Komen jullie volgend jaar weer?” vroeg een vrouw.

Veel koorleden kregen bij het afscheid te horen dat men had genoten.

Na de lunch in de kantine van het politiebureau in Zutphen bracht Leen Berkhoff de koorleden in de Happy bus naar Lochem, waar in woonzorgcentrum De Hoge Weide koffie met een heerlijk stuk appelgebak werd aangeboden. In de ruime in kerstsfeer gebrachte recreatieruimte waren de wanden bekleed met enorme foto’s van restaurants uit de omgeving. Om 14.30 uur waren alle stoelen bezet en kon het koor het optreden beginnen. Ook hier waren de mensen enthousiast en kregen de koorleden de nodige bedankjes.

Om 15.15 uur was het koor in woonzorgcentrum Tussellerhof in Lochem. Een gebouw uit de jaren 70, dat dit jaar de laatste kerst zal beleven. Het gebouw gaat plaats maken voor nieuwbouw. De recreatieruimte was niet groot genoeg om het koor op de normale wijze op te stellen, maar er stond een prachtige vleugel en met een gesplitst koor konden de bewoners in kerstsfeer gebracht worden.

Na het optreden was in de Tussellerhof gezorgd voor een hapje en een drankje, waarmee men niet zuinig was geweest. Mooi opgemaakte schalen met diverse hapjes, verschillende drankjes en tot slot flinke schalen met bitterballen. Een smakelijke afsluiting van weer een kersttour waar de leden van het Gelders Politie Mannenkoor met tevredenheid op terug kunnen kijken.

Fijne feestdagen.