Kersttour 2016

Kersttour 2016  Door: Frans Esselink

Zaterdag 17 december 2016. De natuur had geen rekening gehouden met het jaargetij. In een wat grauwe ochtend begon het Gelders Politie Mannenkoor aan de twintigste kersttour, om in vijf zorgcentra de kerstsfeer te brengen. Dit jaar was het een thuiswedstrijd in de vestigingsplaats Apeldoorn.

Om 09.15 uur werd het koor in woon-zorgcentrum “De Loohof” ontvangen met een kop koffie. In de in kerstsfeer gebrachte recreatieruimte werden 10 kerstliederen gezongen. Een groot deel van de ongeveer 40 toehoorders, die tijdens het optreden genoten van koffie met gebak, zong spontaan mee met bekende liederen als ‘Komt allen tezamen en Stille nacht’.

Het tweede optreden was in verpleeghuis “Casa Bonita”. Op een gesloten afdeling hoorden ongeveer dertig mensen het koor aan. Soms leek het of deze mensen niet meer alles meekregen wat om hen heen gebeurde, maar voor een goede waarnemer kwamen de kerstliederen bij de meesten wel degelijk over. Een feest van herkenning?

In de middagpauze, die werd doorgebracht in het politiebureau aan de Europaweg, memoreerde voorzitter Rijk van Ark dat 10 jaar geleden onze muzikaal begeleidster Anna Seijmonsbergen-Schermers als scholier Anna Schermers bij het koor kwam. Nu als gediplomeerd verloskundige en getrouwde moeder van twee dochters, weet ze nog steeds tijd vrij te maken om het koor op professionele wijze te begeleiden.

Na de lunch werd verpleeghuis “Het Zonnehuis” in Beekbergen met een bezoek vereerd. Ook hier werd het optreden bijzonder gewaardeerd. Hier en daar werd een traantje weggeveegd bij het horen van de bekende kerstnummers.

Verrassend was de entree in woon-zorgcentrum “De Matenhof”. In de hal begon de ruime kerstversiering, die werd vervolgd in de receptie, de gang en de recreatieruimte. Een mooie kerststal maakte de sfeer compleet. In de overvolle recreatieruimte heerste een vrolijke stemming. Er werd volop meegezongen.

Koormeester Dinant de Vries vertelde in zijn welkomstwoord dat “De Matenhof” de eerste locatie was waar het Gelders Politie mannenkoor in 1996 optrad.

Uit de administratie is gebleken dat het Politie Mannenkoor, de voorloper van het Gelders Politie Mannenkoor, op 19 december 1991 het allereerste kerst-optreden had in “De Matenhof”.

Woon-zorgcentrum “Talma Borgh” werd als laatste bezocht. Ook hier was in de grote recreatieruimte nagenoeg geen stoel meer vrij. In een ontspannen sfeer bracht het koor de kerstliederen, waarbij ook hier de bekende nummers spontaan werden meegezongen.

Na het optreden werd de bezoekers verzocht te blijven zitten. Men was in de keuken druk met het bakken van kroketten, die even later tussen een broodje werden uitgedeeld. De koorleden werden in de tuinkamer voorzien van drankjes en een broodje kroket.

Een goede afsluiter van een vermoeiende, maar dankbare dag. Het plezier dat van de gezichten van toehoorders afstraalt en de ontroerende bedankjes die worden uitgesproken bij het afscheid, geven het koor inspiratie om voor Kerstmis 2017 opnieuw een kersttour te houden.

Fijne feestdagen.