Kersttour 2015

Kersttour         door: Frans Esselink

Sinds de oprichting van het koor in 1991 wordt rond kerstmis een concert gegeven in een verzorgingshuis. In 1997 opperde een bestuurslid om jaarlijks een kersttour te houden langs verschillende woon- zorgcentra. Op zaterdag 19 december trad het koor op in vier huizen op de Veluwe. Goede optredens in overvolle recreatieruimten met enthousiaste toehoorders.

Even leek het er op dat de stukken ‘Lang geleden’ en ‘Cantique de Noël’ niet uitgevoerd konden worden. De solist moest op het laatste moment wegens ziekte verstek laten gaan. Koorlid Roelof Oudman bleek een goede vervanger. Zonder vooraf te hebben geoefend was zijn debuut succesvol. Knap gedaan Roelof.

Roelof vertelt daarover: “Mijn ervaring als solist was zeker bijzonder. Ten eerste was ik teleurgesteld om in de bus te horen dat de solist ziek was en niet kon komen. Ik dacht meteen: wat jammer voor het nummer ‘Cantique’. Even later kwam dirigent Jan Hulshof vragen of ik het nummer ‘Lang geleden’ misschien kon zingen.

Ik reageerde met: Ik zou wel willen proberen om Cantique te zingen. Daar had hij in eerste instantie van gedacht om het voor vandaag te laten vallen. Maar ik vroeg: Wat kan er gebeuren? Als het niets lijkt, beslissen we alsnog dat het vervalt. Daar was Jan het mee eens en ondanks de zenuwen die me dat opleverde voelde ik de moed om ervoor te gaan. En ik was heel blij dat het lukte om de tekst er grotendeels netjes op de muziek uit te brengen.

De bemoedigingen die ik van de collega’s kreeg maakten mijn dag helemaal goed. En het werd nog mooier toen ik ook ‘lang geleden’ mocht zingen. Mijn plezier was al groot dat Yasmine het helemaal naar haar zin had. Maar dat ik een rol mocht vervullen als solist maakte het alleen maar mooier!”

Yasmine, een 23-jarige Marokkaanse, was met Roelof meegekomen. Hij bleek haar te hebben ontmoet ergens op een kruispunt. Al fietsend reed hij haar aan. Hij hield aan de ontmoeting een zere schouder over en zij werd in het ziekenhuis behandeld aan een hoofdwond. Yasmine woont pas negen maanden in Nederland. Zij had te kampen met problemen en Roelof ontfermde zich over haar. Om haar te laten integreren nam hij haar mee op kersttour.

Yasmine gebruikte de dag om foto’s van de optredens te maken en na afloop vertelde ze: “Het was heel leuk om met jullie mee te gaan. Ik ben verrast dat jullie zo goed kunnen zingen. Nooit gedacht dat ik na de botsing met een politieman zo goed werd opgevangen. In Marokko had ik liever geen contact met de politie. Ze zijn daar arrogant en afstandelijk.”

Peter Dapper en Henk Bakker ervoeren ook hun debuut. Peter had reeds enkele oefenavonden meegemaakt.

Peter vertelde: “Wel spannend zo’n optreden in uniform! Mijn laatste optreden in een koor was alweer 6 jaar geleden. Wat mij opviel en ontroerde waren de emoties die je bij diverse ouderen zag zowel bij het eerste als bij het laatste optreden en dat vond ik mooi. Het had natuurlijk ook te maken met de inhoud van de liederen die we zongen. Al met al was het een geslaagde dag en ik kijk er met een goed gevoel op terug.

Henk Bakker gaf aan hoe hij zijn eerste kersttour optreden, na slechts één keer repeteren, heeft beleefd. “Zaterdagmorgen reed ik met toch wat gemengde gevoelens naar het bureau aan de Europaweg. Eenmaal in de bus merkte ik de sfeer onder de koorleden en voelde ik mij snel op mijn gemak. Zo kwamen we aan op de eerste locatie, waar we na een kopje koffie een aantal kerstliederen ten gehore brachten bij mensen die afhankelijk zijn van anderen en die, elk met hun beperking, op zijn of haar eigen manier hiervan zo genoten Dat gaf al zoveel voldoening. Het meezingen viel mij niet tegen, al had ik de playback stand nogal eens nodig.

Eigenlijk waren dit vier repetities achter elkaar en dat heb ik als positief ervaren. Ik hoop bij deze zangers, waar de humor en kameraadschap volop aanwezig is, nog een plezierige tijd te hebben. Mijn complimenten voor Roelof die door afwezigheid van de solist deze taak zo invulde.

Al met al was het voor mij een geslaagde dag waarvan ik genoten heb en met een voldaan gevoel huiswaarts ging. Bij deze wens ik de leden en hun dierbaren fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2016.