Veilig

Veilig                   Door: Frans Esselink.

Waar ben ik veilig?

Dat was het thema van de dienst op zondag 18 oktober in de gereformeerde kerk te Zwijndrecht. Het Gelders Politie Mannenkoor verleende medewerking door tijdens die dienst zeven liederen ten gehore te brengen.

Voor het zover was moest voorzitter Rijk van Ark de nodige telefoontjes plegen om een autobus te regelen. De gebruikelijke Happy bus vertoonde kuren en bleek niet voldoende betrouwbaar om de koorleden te vervoeren. Koorlid Martin Baas wist via zijn connecties aan een bus te komen, waarmee hij de koorleden veilig naar de kerk bracht.

Na een kopje koffie nodigde dirigent Jan Hulshof de koorleden uit om in te zingen. Dit werd gedaan op een ruim podium. De kerk had een zeer goede akoestiek. Dat hielp het koor om tijdens de dienst zeven liederen, begeleid door Anna Seijmonsbergen-Schermers, zuiver te vertolken.

Opvallend stil waren de ruim driehonderd bezoekers tijdens het ‘Heilig, heilig, heilig.’ Met een spontaan applaus gaf men waardering aan de vertolking. Dat werd uitvoerig herhaald na het laatste optreden met ‘King all-glorious’.

Na de dienst interviewde ik met Roelof Oudman enkele kerkgangers.

Het eerste interview was met mevrouw Antino. Op het verzoek van Roelof of wij haar enkele vragen mochten stellen, keek ze om zich heen. “Na de samen-dienst is het hier meteen gezellig. Ik had wel een beetje op een camera gerekend,” zei ze lachend met een kopje koffie in de hand, “maar ja; misschien iets voor de toekomst. Elke maand wordt in deze kerk een samen-dienst gehouden en die bezoek ik regelmatig. Er komen dan vaak bijzondere gasten, waaronder ook koren. Het Gelders Politie Mannenkoor heeft een hele mooie bijdrage aan deze dienst gegeven.”

De moeder van mevrouw Antino bevestigde volmondig het verhaal van haar dochter.

Mevrouw Van der Mast zei: “Ik heb erg genoten van de dienst en van de zang door jullie koor. Zelf zing ik in een gemengd koor van ruim honderd leden, dat speciale zangdiensten in deze kerk ondersteunt. Behalve van gemengde koren houd ik van mannenkoren en de bijdrage van het Gelders Politie Mannenkoor waardeer ik hoog,”

Mijnheer Johan van Wuyckhuyse stond met zijn echtgenote te genieten van de koffie. “Mijn vader, Berend, had een groot hart voor koormuziek,” vertelde hij. “Hij was schoolmeester en leidde in de omgeving van Dordrecht en Zwijndrecht meerdere koren. Daardoor heb ik er ook kijk op gekregen. Ik vond de zang van jullie koor heel mooi. Het timbre was goed. Jammer dat de solo niet versterkt werd. In de grote kerkruimte ging zijn prachtige stemgeluid wat verloren. De muziek van de pianiste vind ik van hoog gehalte.”

Zijn echtgenote was het volkomen met hem eens.

Tot slot sprak ik nog even met voorgangster ds. A.T Metz-Brink.

“Het optreden van het koor was mooi,” zei ze. ”De liederen waren goed gekozen en er was een goede samenwerking.”

Martin Baas sloot aan op het thema. Hij bracht de koorleden weer veilig naar het hoofdbureau in Apeldoorn.