Bevrijdingsconcert

Bevrijdingsconcert                     Door: Frans Esselink

Vrijdag 17 april was het GPM aanwezig in dorpscentrum ‘de Wieken’ in Vaassen, ter gelegenheid van de viering en herdenking van de bevrijding van de gemeente Epe op 17 april 1945.

In het voorprogramma trad Projectkoor Jubilate Deo uit Oene op, gevolgd door het Gelders Politie Mannenkoor. De organisatie had niet goed gezorgd voor een podium.  Het toneel was opgezet voor een optreden van de Marinierskapel. Daardoor moesten de koren zich behelpen met een plaats voor het podium, daarachter een rij zangers op het podium en daarachter een rij, staand op een wat onstabiele bank.

De geluidstechnicus had wat moeite met de juiste sterkte van de microfoons en dirigent Jan Hulshof moest tijdens het optreden enkele keren aanwijzingen geven om te zorgen dat het pianospel van Anna Seijmonsbergen tot zijn recht kwam. Ondanks dat wist het koor de bijna zeshonderd bezoekers in de hal van de Wieken te boeien.

Groots was het moment waarop het koor het Canadese volkslied inzette. Alle bezoekers gingen staan om het lied met gepaste eer aan te horen. Daarna zagen de koorleden tijdens de meeste nummers de monden van veel bezoekers meebewegen en de potpourri van Vaderlandse liederen werd uit volle borst meegezongen. Ondanks de gebrekkige omstandigheden was het toch een goed optreden.

Verschillende koorleden hadden nog andere verplichtingen en verlieten na het optreden de Wieken. Koorlid Henk Schuurman voegde zich bij Ria in de zaal. Hij schreef het volgende:

Wij hebben gisteravond een prima avond gehad. Het eerste koor niet gehoord maar Ria zei dat het mooi was. Ons optreden viel m.i. ook in de smaak van het publiek. Degenen die nog bleven voor de inbreng van de Marinierskapel hadden bij het eerste gedeelte “Marinier van Michiel de Ruyter” door Frank Groothof een andere ervaring dan verwacht. Op zich een knap verhaal maar niet hetgeen men verwachtte en nogal lang. De meesten gingen dan ook al eerder weg. Na de pauze bleven we met vier koorleden en drie dames over en wij kregen dan toch nog de muziek waar we op hadden gehoopt! Echte Marinierskapelsfeer en de inbreng van de vier dames die het YesSister, JazzSister  kwartet vormen, was ronduit meeslepend. Wij waren in ieder geval blij dat we toch nog gebleven waren.

Reacties van verschillende toehoorders waren positief over het optreden van het GPM.  Hieruit blijkt dat het koor ook onder minder gunstige omstandigheden kan presteren.