Optreden St. Marie

Sainte Marie                             Door: Frans Esselink

Apeldoorn, 13-11-2017

Vanavond heeft het Gelders Politie Mannenkoor een gezellig optreden verzorgd in het Woonzorgcentrum Sainte Marie.

Met een collega reed ik mee naar het woonzorgcentrum. Om 19.00 uur zette hij de auto op een parkeerplaats achter het gebouw en kwamen wij voor een dichte deur te staan. Een vriendelijke mevrouw kwam juist uit de lift en liet ons binnen.

‘Eigenlijk mag ik niemand binnenlaten,’ zei ze, ‘maar jullie zien er betrouwbaar uit.’

Gelukkig maar!

Door een lange gang liepen wij samen met haar naar de recreatieruimte, waar de koffie voor ons klaarstond.

Om 19.30 uur waren ruim 60 bewoners en belangstellenden voorzien van koffie of thee en werden wij door mw. Monique Groot Lipman verwelkomd. Haar vrolijke manier van aankondigen maakte dat de verwachting hooggespannen was.

Koormeester Dinant de Vries stelde de muzikaal begeleider Ane Mulder en dirigent Jan Hulshof voor, waarna het koor inzette met “I’ll wish I had given Him more.”

Dat het optreden in goede aarde viel was van de gezichten van de toehoorders af te lezen. Verschillende opgestoken duimen en na elk nummer een hartelijk applaus. Het voor de pauze gebrachte “The Rose” was voor bijna iedereen bekend en enkele mensen zongen het zachtjes mee.

Na zeven nummers werd de pauze aangekondigd. Enkele medewerkers/ vrijwilligers kwamen in actie om iedereen te voorzien van een drankje en er werden schalen rondgebracht met verschillende soorten worst en kaas. Ook de koorleden werden niet vergeten.

Bij het aantreden na de pauze stonden glaasjes advocaat met slagroom op tafel en hier en daar een biertje of frisdrank. Er heerste een vrolijke stemming. Het koor opende met “Roll Jordan Roll” waarmee de toon weer snel was gezet.

Het nummer nodigt uit om mee te bewegen en met een kleine aanmoediging van de dirigent werd met het refrein door nagenoeg iedere bezoeker meegeklapt. “Love me tender” liet oude herinneringen herleven.

Aan elke leuke avond komt een eind. Met “Mijn Nederland” sloot het koor af. De tekst was aan de bezoekers uitgedeeld en voor het tweede couplet nodigde de koormeester hen uit om, met begeleiding van de piano en onder leiding van de dirigent, het koor toe te zingen. Bij een vorig optreden was dit een succes en dat werd hier geëvenaard. Nagenoeg iedere bezoeker deed mee. Ook het refrein werd voluit meegezongen.

De tijd om te stoppen brak aan. Mw. Monique Groot Lipman bedankte het koor, maar de mensen vonden het kennelijk nog te vroeg en de roep om meer kwam van verschillende plaatsen in de zaal. De dirigent voldeed aan het verzoek en opnieuw werd “Mijn Nederland” samen met de bezoekers gebracht. Ook nu werd door de enthousiaste mensen vol overgave meegezongen.

Met het gevoel dat ons optreden geslaagd was liepen wij door de lange gang naar de auto. Voor ons liepen vier mensen, twee achter een rollator, een met een wandelstok en een zonder. ‘Wat zongen die mannen mooi he’ hoorden wij zeggen. Een vrouw begon het “Mijn Nederland” te zingen en werd al snel bijgestaan door een man. Toen wij hen inhaalden vertelden zij dat ze erg hadden genoten.

Daar hebben wij het voor gedaan.