Hanzeheerd Brinkhoven

Hanzeheerd Brinkhoven                 Door: Frans Esselink

Gisteravond, maandag 30 oktober, om 22.45 uur op NPO 1 gekeken naar Hendrik Groen. Een serie naar het gelijknamige dagboek over een bewoner in een woon- zorgcentrum. Een directrice die de regels aanpast zoals het haar uitkomt en personeel dat streng toeziet op de naleving van die regels.

Hoe anders kon het Gelders Politie Mannenkoor eerder op de avond de werkelijkheid ervaren in woon- en zorgcentrum Hanzeheerd Brinkhoven in Heerde. De ongeveer 30 koorleden verzamelden zich rond 18.45 uur in de hal van het huis en waren getuige van de zorg waarmee mensen die moeilijk konden lopen door personeel en vrijwilligers naar het restaurant/recreatieruimte gebracht werden.

Het koor zou om 19.00 uur optreden, maar door miscommunicatie in het huis werd dat iets later. Dat kwam goed uit, want dirigent Jan Hulshof kwam met muzikaal begeleidster Anna Seijmonsbergen pas om 19.15 uur binnen. Zij hadden op de A1 stilgestaan in een file.

Met een applaus van de meer dan 100 bezoekers, die voorzien waren van een kop koffie of thee, werden de koorleden om 19.20 uur in de recreatieruimte ontvangen. Na een korte introductie van koormester Dinant de Vries, werd de avond geopend met “I’II wish I had given Him more”.

Na nog eens 5 nummers was het tijd voor een korte pauze. De koorleden werden in een aparte ruimte voorzien van koffie met een slagroomsoesje bestrooid met poedersuiker. Een lekkere traktatie, maar het witte poeder stond niet zo netjes op de donkere uniformen. Hier en daar moest wat weggepoetst worden.

Bij het opnieuw betreden van de recreatieruimte waren alle bezoekers voorzien van een drankje. Het koor opende met “Roll, Jordan Roll” en kreeg daarmee een groot aantal bezoekers in beweging. Ook met andere nummers werd door enkelen meegezongen en op uitnodiging van de dirigent klapte nagenoeg iedere toehoorder mee.

Na nog eens 5 nummers werd de avond besloten met “Mijn Nederland”. Na het eerste couplet liet de dirigent het koor stilhouden. De koormeester sprak de bezoekers toe: ‘Ik heb gezien dat veel mensen het oude Hollandse lied meezongen,’ zei hij in de microfoon. ‘Ik zag de tekst op de tafels liggen en stel voor dat jullie het 2e couplet voor ons zingen, natuurlijk onder begeleiding van de piano en onze dirigent.’

Vol overgave en zichtbaar genietend werd het 2e couplet door nagenoeg alle aanwezigen in de recreatieruimte gezongen.

Even voor 21.00 uur moest het koor stoppen. De avonddienst had kennelijk de tijd nodig om alle mensen op hun kamer te krijgen en eventueel te helpen met het naar bed gaan. Begrijpelijk met de huidige schaarste van personeel, maar voor de bewoners had het optreden nog wel even door mogen gaan.

In verband met de tijd waren twee nummers uit het programma geschrapt. Dat bleef niet onopgemerkt.

‘Waarom hebben jullie het mooie “My old Kentucky home” niet gezongen?’ vroeg een mevrouw mij in de hal. Na mijn uitleg begreep ze het, maar gaf toch nog aan dat ze het heel jammer vond.

‘Komen jullie snel eens terug?’ vroeg een man.
Ik moest hem het antwoord schuldig blijven.

Al met al een geslaagde avond in een gezellige sfeer.