Op de valreep

Door: Frans Esselink

Het was een jaar met weinig optredens. Verzorgingshuizen hebben onvoldoende geld om voor de bewoners iets extra’s te doen. Toch kreeg het GPM in de laatste helft van dit jaar drie optredens achter elkaar.

Functioneel afscheid

Op donderdag 18 december was het koor aanwezig in het auditorium van het hoofdbureau in Apeldoorn, om zich te laten horen bij het afscheid van plaatsvervangend regiochef Gerard ten Have.  Voor een groot publiek, voornamelijk collega’s, zong het koor achtereenvolgens New York New York, Funiculi funicula, Die Juliska en Lass die liebe Sonne ein.

De catering was goed verzorgd. Het koor werd ontvangen in een leslokaal, waar al snel een forse schaal met luxe hapjes werd gebracht. Ook frisdrank was ruim voorhanden. Na het optreden was er gelegenheid om broodjes te eten. Daar hadden de koorleden niet op gerekend. De meesten hadden thuis al geluncht. Voorzitter Rijk van Ark bleef om onder andere het koor te promoten bij de aanwezige collega’s. Hij kreeg verschillende complimenten over het optreden.

Play In

Vrijdag 19 december waren de koorleden om vier uur in de middag in de Grote Kerk in Epe voor de jaarlijkse Play In. Om half vijf stond het optreden van het GPM gepland, om het tweede optreden van de om vier uur in de middag geopende Play In. Andere jaren waren alle zitplaatsen in de kerk bezet en stonden mensen dicht op elkaar om naar het kooroptreden te luisteren. Nu viel de bezetting tegen, maar gezien het tijdstip was het niet verwonderlijk. Desondanks waren de zitplaatsen toch voor driekwart gevuld. Dit jaar werd de muzikale begeleiding op de piano verzorgd door Ane Mulder.

De reacties van de toehoorders waren lovend. Toch vond dirigent Jan Hulshof dat er wel eens beter was gepresteerd. De koorleden waren het daarmee eens.

Kersttour

Zaterdag 20 december reed de Happy bus om kwart over negen vanaf de parkeerplaats bij het hoofdbureau in Apeldoorn, met het bijna voltallige GPM naar woonzorgcentrum Drie Gasthuizen in Arnhem. Voor een matig gevulde zaal werd daar het kerst repertoire afgewerkt. De waardering was groot. Bij het afscheid gaven verschillende mensen te kennen dat ze hadden genoten. Een man was zo geëmotioneerd dat hij moest huilen. Wie weet wat het optreden bij de man heeft losgemaakt.

Na het optreden bracht de bus het koor naar het sfeervolle uit 1816 daterende landgoed Bronbeek, dat bestaat uit een aantal gebouwen, waaronder een restaurant, een congrescentrum en een museum. Op het landgoed wonen maximaal vijftig oud militairen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch leger.

De ontvangst in het gebouw, waar ook het museum is gevestigd, was gastvrij en in de zaal waar het koor optrad zaten rond de veertig bewoners en genodigden. Voor enkele bewoners was het verrassend dat het Stille nacht in het Maleis werd gezongen. Achteraf bleek dat er maar twee bewoners zaten die de taal beheersten, maar het klonk in ieder geval goed.

Het optreden werd door fotograaf Frans Veltman vastgelegd. Na het optreden maakte Veltman enkele koorfoto’s op de trap in de ruime hal van het gebouw, om vervolgens van ieder koorlid afzonderlijk een foto te maken voor de website.

Voor de lunch was een grote pan soep gemaakt. Koffie, melk en andere dranken waren onbeperkt aanwezig. De door sponsor Kwaliteitsslagerij De Graaf gemaakte lunchpakketten waren weer goed verzorgd. Na de lunch konden de koorleden het museum bezichtigen, waar in verschillende ruimten de geschiedenis van Indië vanaf de 16e eeuw tentoon wordt gesteld. Naast originele wapens en uniformen, geven verslagen van ooggetuigen en historische filmbeelden een goed beeld van het koloniale verleden.

Om twee uur vertrok het koor om in verzorgingshuis Luduina in Bemmel het derde optreden te verzorgen. Dat daar de zaal maar voor de helft was gevuld lag misschien aan het feit dat bewoners en bezoekers drie euro entree moesten neertellen om het door het koor gratis geleverde Kerstconcert bij te wonen. Het concert werd opgenomen en waarschijnlijk via het interne videosysteem op de kamers uitgezonden. Dat zullen de bewoners zonder extra betaling kunnen zien en horen.

Wel werd het koor uitgenodigd om na afloop een gratis drankje aan de bar te nuttigen.

In verzorgingshuis Tertzio in Elst werd het koor ontvangen door Miranda die, nadat voorzitter Rijk van Ark om stilte had verzocht, trots zei:

“Ik vind het leuk, want het is voor het eerst dat mannen naar mij luisteren en dan nog wel zoveel. Ik ben met een militair getrouwd en die luistert nooit.”

Na deze woorden gaf ze enige uitleg over de bewoners en de veranderingen die de bezuinigingen van de overheid meebrengt. Daarna ging ze ons voor naar de recreatieruimte, waar ruim zeventig mensen zaten te wachten. De mensen zaten dicht op elkaar en voor het koor bleef een minieme ruimte over, maar de sfeer was bijzonder. Na een korte introductie trad het koor op en al snel werd bij bekende nummers meegezongen. Dat velen genoten was aan de blije gezichten af te lezen en dat gaf de koorleden een extra stimulans om alles te geven. Een fijn concert en dat lieten de bewoners bij het afscheid ook weten.

Na afloop stond koffie en bier klaar, waarvan door een aantal koorleden dankbaar gebruik werd gemaakt.

Een gure wind en striemende regen, op de terugweg naar Apeldoorn, kon het goede gevoel dat deze dag meebracht, voor Dirigent Jan Hulshof , begeleidster Anna Seijmonsbergen en de koorleden, niet bederven.

Fijne feestdagen.