Optreden in Sainte Marie

Optreden in St. Marie te Apeldoorn. Door: Cor Dalhuisen

Na, in relatief korte tijd, een aantal keren opgetreden te hebben, stond ons koor op donderdag 22 oktober wederom in de startblokken om een optreden te verzorgen in het verzorgingshuis St. Marie, gelegen aan de Arnhemseweg te Apeldoorn. Bij de meesten van ons wel bekend, hoewel het inmiddels wel een aantal jaren was geleden,  dat we daar te gast waren.

We werden ontvangen in een ruimte op de eerste verdieping en konden ons tegoed doen aan de koffie. Precies om half acht begaven we ons naar de ruimte waar het concert zou plaatsvinden. Het betrof hier een vrij grote zaal met een behoorlijk hoge zoldering. Dat in tegenstelling tot de ruimte waar we in de beginjaren van het koor gebruik van moesten  maken. Er was grote belangstelling, zodat de zaal goed gevuld was.

We werden allerhartelijkst en op een verfrissende wijze welkom geheten door Melanie Sliep, waarvan even later bekend werd dat zij de schoondochter was van ons voormalig enthousiast koorlid Richard Tooij. Dinant gaf, zoals te doen gebruikelijk, een korte uitleg over het koor en kondigde daarna achtereenvolgens de te zingen liederen, in blokjes van 3, aan.

De te zingen liederen kwamen overeen met hetgeen we ruim een week eerder ten gehore hadden gebracht in Epe. We begonnen, zij het enigszins aarzelend,  met het Zum Sanctus, waarbij Jan op zijn welbekende en subtiele wijze de koorleden maande om goed naar elkaar te luisteren. Later bleek dan ook dat juist in deze ruimte de individuele stemmen (dus ook de negatieve geluiden) goed hoorbaar waren. Echter naarmate het concert vorderde bleek dit minder aan de orde en kwam de “schwung” er lekker in. Na een achttal liederen sloten we het eerste blok voor de pauze af met Plovi.

In de pauze was er voor koffie en frisdrank gezorgd en zelfs werd er een schotel geserveerd met allerlei hapjes. Ook stond er een fles Jägermeister, waarvan, voor zover ik weet en ook geheel volgens afspraak, geen gebruik werd gemaakt.

We vervolgden na de pauze ons programma en sloten dit tweede gedeelte af met “Die Juliska en Lass die Liebe Sonne ein”. Melanie bedankte ons koor uitbundig en sprak, mede namens de bewoners, de wens uit dat dit geheel zich het volgend jaar weer zou herhalen. Een bijzonder woord van dank en terecht, werd gericht aan onze dirigent Jan en onze begeleidster Anna. Als laatste claimde Melanie nog een toegift, hetgeen werd gehonoreerd met het bekende `Ritters Abschied`.

Nadat ik het vorenstaande heb gerelateerd, laat ik tot slot, al mijmerend de revue nog eens even passeren en trek voorzichtig een vergelijk, hetgeen eigenlijk niet eerlijk is, tussen ons optreden nu en dat van ons koor in het begin van de 90er jaren in het toen nog oude St. Marie. Wij moeten dan vaststellen, dat er, behalve de goede sfeer en gezelligheid,  in al die jaren erg veel is veranderd in positieve zin, m.b.t. inzet, kwaliteit en repertoire.

Cor Dalhuisen.