CD Mannenkoor

Het Gelders Politie Mannenkoor heeft een CD uitgebracht. De CD bevat maar liefst 17 nummers, bij elkaar goed voor bijna 1 uur muziek. De CD kost slechts € 5,- exclusief verzendkosten ( € 3,95).
Lees verder en beluister delen van de CD.

Lenteconcert op zaterdag 6 april 2019

 Optreden Grote kerk Epe 
Door: Frans Esselink

Zaterdag 6 april 2019 begon met een somber wolkendek. Een dag waarin mensen die daarvoor gevoelig zijn soms wat sombere gedachten hebben. In het middaguur probeerde de zon hier en daar door te breken en zag de wereld er weer wat vrolijker uit. Nog mooier werd het om acht uur in de avond voor de mensen die naar de Grote- of Sint Maartenskerk in Epe waren gekomen, waar het Puttens a-capella kleinkoor Cantiamo en het Gelders Politie Mannenkoor een gezamenlijk concert gaven; opname is gemaakt door de lokale omroep RTV794 (Heerde/Epe).

Voor de leden van het Gelders Politie Mannenkoor begon de middag om vier uur. Het koor wordt normaal op piano begeleid door Anna Seijmonsbergen. Vandaag nam Anna de harp mee en daar moesten de koorleden voor het optreden toch even aan wennen. De professionaliteit van Anna maakte dat de klik al snel gevonden was.

 

Tijd om kennis te maken met kleinkoor Cantiamo. Naast het eigen programma is er ook een gezamenlijk optreden. Voor Cantiamo een bijzondere ervaring om onder begeleiding van muziek te zingen, maar na enig oefenen was dirigent Jan Hulshof van het Gelders Politie Mannenkoor en dirigent Hetty van Beek van kleinkoor Cantiamo tevreden.

Het avondeten voor beide koren werd opgediend op lange tafels. Een mooie gelegenheid om iets meer over elkaar te weten te komen. Het was gezellig en waar de leden van het Gelders Politie Mannenkoor in voorkomende gevallen tevreden worden gesteld met enkele broodjes, had de secretaris van het koor, Joop Egeter, gezorgd voor een uitstekende broodmaaltijd met soep, koffie en andere dranken. Hopelijk neemt hij deze taak ook op zich bij toekomstige optredens.

Het werd zeven uur. De kerkdeuren gingen open en al snel stroomden de mensen binnen. Bij aanvang van het concert om acht uur waren nagenoeg alle plaatsen in de kerk bezet. Voor een aantal bezoekers was het Gelders Politie Mannenkoor bekend. Regelmatig treedt het koor op in de meestal goed gevulde kerk. Na een welkomstwoord door de voorzitter van het koor, Rijk van Ark, werd het startsein gegeven.

Het concert werd door het mannenkoor geopend met het “Panis Angelicus” waarin solist Ab Leppers met zijn heldere tenorstem de kerkbezoekers kippenvel bezorgde. Een viertal nummers volgde. Ook hierin liet de solist zich horen. Het leek even of het koor ten dienste was aan de solist, maar bij het zesde nummer “Hallelujah” van Leonard Cohen, bleek het koor ook zonder solist de toehoorders te kunnen bekoren. Alle nummers in dit blok werden door Anna Seijmonsbergen begeleid op de harp.

Hierna was het aan het Puttens kleinkoor Cantiamo om met “Come again” te beginnen aan zeven prachtige oorstrelende nummers. Het blijft knap hoe dirigent Hetty van Beek het ruim twintig leden tellende koor tot grote prestatie wist te brengen. Het eist enorme concentratie om zonder ondersteuning van muziek zuiver te zingen. Voor de toehoorders en de leden van het mannenkoor een bijzonder belevenis. De saamhorigheid en het luisteren naar elkaar vertaalde zich in een perfect optreden.

Het programma kende geen pauze, maar een gevoelige harpsolo van Anna Seijmonsbergen maakte dat ook overbodig. De piano heeft geen geheimen voor Anna, maar wat ze uit de harp weet te halen is ongekend. Twee nummers speelde ze. Met de ogen dicht zaten verschillende mensen te luisteren en je kon een speld horen vallen.

Na een daverend applaus was het weer de beurt aan het Gelders Politie Mannenkoor om het optreden te vervolgen met “You raise me up” en na zes nummers te eindigen met “Stay with me till the morning.” Deze nummers werden door Anna begeleid op de piano. Ook op dit instrument weet ze altijd het onderste uit de kan te halen. In oktober 2006 kwam Anna als zeventien jarig meisje bij het koor. Zij wordt door de koorleden op handen gedragen en het waarom is te horen als zij de piano bespeelt.

Terwijl het koor het podium verliet nam Anna weer plaats achter de harp. Schitterend om te zien hoe haar snelle vingers prachtige klanken uit het instrument halen. Twee nummers speelde ze, maar het had gerust iets meer mogen zijn.

Kleinkoor Cantiamo vervolgde het programma met “Flow water” om na vijf nummers af te sluiten met “Irish blessing.” Opnieuw een perfect optreden. Tijd voor het Gelders Politie Mannenkoor om ook weer het podium te betreden om gezamenlijk als afsluiting “One hand one heart” te zingen. Een staande ovatie viel beide koren ten deel.

Rijk van Ark bedankte de voorzitster van Cantiamo, Tjitske van der Kolk, voor de fijne samenwerking en gaf haar een herinneringsbeeldje. Daarna deelde hij bloemen uit aan Anna, de beide dirigenten en aan de koster van de kerk, mevrouw Jopie van Zuuk voor de uitstekende verzorging. Ook bedankte hij zijn broeders van het Sint Maartensgilde voor de verleende diensten voor, tijdens en na het concert.

Eigenlijk maakte niemand aanstalten om naar huis te gaan. Dirigent Jan Hulshof besloot om als toegift nog een keer door beide koren het “One hand one heart” te laten zingen. We stonden toch nog op het podium. Toen de laatste tonen van de piano vervaagden was het echt afgelopen.

Veel te snel was de avond voorbij. Met het programma van deze avond brengt het Gelders Politie Mannenkoor een tegenbezoek bij het kleinkoor Cantiamo in Putten. Dat concert wordt gegeven in de Gereformeerde Kerk aan de Achterstraat in Putten op zaterdag 18 mei. Een kans voor verschillende bewoners uit Epe en omstreken, die deze avond om uiteenlopende redenen niet konden bijwonen.

Een dag die bewolkt was begonnen eindigde in een avond vol harmonie en dat lag aan de kooroptredens, maar zeker ook aan het fijne publiek, dat bij het verlaten van de kerk vol lof sprak over de muzikale avond.

Inloggen

Fotoalbum