Voorjaarsconcert 2015

Voorjaarsconcert                 Door: Frans Esselink

Een volle Bronkerk in Ugchelen genoot van het voorjaarsconcert van het Gelders Politie Mannenkoor (GPM), waarbij het Havelter mannenkoor De Brincksanghers was uitgenodigd voor een gastoptreden.

Al om kwart over zeven stond zaterdagavond een aantal bezoekers te wachten tot de deur van de kerk om half acht open zou gaan. Omdat men de mensen niet in de kou wilde laten staan werd de deur geopend en zo kon het zijn dat om half acht de kerk al redelijk was gevuld en ruim voor acht uur vol zat.

Om precies acht uur traden de koren aan om gezamenlijk ‘Die Juliska aus Budapest’ en ‘Lass die liebe Sonne ein’ ten gehore te brengen. De stemming was gemaakt.

De Brincksanghers bleven op het podium staan om te beginnen met het Drents volkslied. Het werd staande meegezongen door een tiental meegekomen fans van het koor. Daarna liet het koor vijf liederen horen, met als afsluiter het voor iedereen bekende ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld.

Het GPM nam de plaats van De Brincksanghers in en opende met het Gelders volkslied ‘Ons Gelderland’. In ‘Avondklokken’ luisterde men ademloos naar de heldere tenor stem van Ab Leppers, die in het Ugchelse voor een deel voor eigen publiek zong. Het GPM sloot het blok met ‘Climb ev’ry mountain’.

Er was besloten geen pauze te houden en in het tweede blok met zes nummers van de Brincksanghers vertolkte Piet de Rover het ‘You were always on my mind’ van Elvis Presley.

Het GPM nam het stokje weer over met zes nummers, waarin Ab Leppers met Frits Allersma het ‘Soeliko’ zong.

Het slotlied ‘Kaljinka’ bracht de handen op elkaar en zorgde voor een “Daar willen we meer van” gevoel.

Gezamenlijk sloten de koren af met ‘Sierra Madre del Sur’, waarin de coupletten werden gezongen door Hendrik Beugel, maar bij het refrein ging iedereen los en zong men vol overgave mee. Fijn om een kerk vol mensen zo spontaan mee te krijgen.

Het einde kwam voor velen te vroeg en er werd gevraagd om meer. Na enig aandringen besloot dirigent Jan Hulshof beide koren nog eens ‘Die Juliska aus Budapest’ en ‘Lass die liebe Sonne ein’ te laten zingen.

Tot slot bedankte voorzitter Rijk van Ark ‘De Brincksanghers’ en reikte hij een bloemetje uit aan hun dirigent en begeleidster Trijnie de Boer-Pekel. Ook had hij een bloemetje voor dirigent Jan Hulshof, muzikaal begeleidster Anna Seijmonsbergen en de begeleider op het orgel Ane Mulder.

Oud collega Abel de Boer heeft er in het verleden voor gezorgd dat het GPM in contact kwam met De Brincksanghers. Zijn weduwe was een van de toehoorders en kreeg als laatste ook een bloemetje uitgereikt.

Het voorjaarsconcert was een feit en zowel de zangers als de bezoekers gingen naar huis met de gedachten aan een avond, waarin weer eens was bewezen dat muziek samenbrengt, ontspant en bijdraagt aan het gelukgevoel, maar voor de koorleden afscheid namen werd, met een drankje, nog gezellig even nagepraat.

De secretaris van De Brincksanghers, Gerard Wepster, mailde over de avond:  Ook wij vonden het zeer geslaagd en erg ontspannen. Wij hebben met plezier gezongen en nagepraat.